- ۱۱ بهمن ۱۳۹۴ , ساعت ۸:۳۲
- 549 views
- ثبت یک دیدگاه
- چاپ مطلب
چرا مجلس از دولت انتظار لایحه بودجه چند دوازدهم دارد؟
تقدیمی هدف:
سیاست > مجلس – از مجلس اصرار، از دولت انکار؛ وضعیت این روزهای بحث بر سر آرودن یا نیاوردن لایحه چند دوازدهم برای بودجه 95 در میان دو قوه مقننه و مجریه است.
نائب رئیس مجلس در آخرین جلسه علنی مجلس بار دیگر بر آوردن لایحه چند دوازدهم برای بودجه 95 از سوی دولت تاکید کرد. در حالیکه سخنگوی دولت گفته است که دولت نیازی نمیبیند که این لایحه را تقدیم مجلس کند.
محمدرضا باهنر هفته گذشته در پاسخ به تذکر آئین نامه ای غلامرضا کاتب، عضو کمیسیون برنامه و بودجه در اینباره گفت که نمایندگان 10 روز و کمیسیون های تخصصی 15 روز زمان برای رسیدگی به بودجه نیاز دارند و پیش بینی می شود به هیچ وجه امکان رسیدگی به لوایح بودجه و برنامه ششم در پایان سال 94 وجود ندارد. بنابراین هر چه زودتر دولت کمک کند بر اساس قانون لایحه بودجه به صورت دو دوازدهم یا سه دوازدهم ارائه شود که انشاءالله از اول فروردین دولت بدون بودجه کار را شروع نکند.
پیش از آن نیز علی لاریجانی، رئیس مجلس در روز تقدیم بودجه (27 دی ماه) نیز پیش از ترک مجلس از سوی رئیس جمهور تاکید کرد: در ماده 188 آئین نامه داخلی مجلس صراحتاً آمده است چنانچه لایحه بودجه تا زمان تعیین شده ارائه نشود دولت موظف است لایحه چند دوازدهم را نیز به مجلس تقدیم کند. بر همین اساس من به آقای روحانی عرض کردم که تلاشمان را در مجلس میکنیم که تا جایی که ممکن است کمیسیون برنامه و تلفیق کارشان را انجام دهند. ولی اگر بررسی بودجه محقق نشد دولت باید لایحه چند دوازدهم بیاورد تا بخشهای مختلف در فروردین و اردیبهشت مشکلی نداشته باشند.
در همین روز،احمد توکلی نیز در تذکری آیین نامهای، گفت: بر اساس ماده 188 آیین نامه داخلی مجلس، دولت باید لایحه بودجه چند دوازدهم را به مجلس ارائه کند تا نمایندگان در فرصت باقی مانده بتوانند این لایحه را بررسی کنند. با توجه به تعطیلیهایی قانونی پیش روی مجلس برای انتخابات، زمان بررسی و تصویب لوایح مذکور وجود ندارد.
یک روز پس از ارائه لایحه بودجه از سوی دولت به مجلس، نیز بار دیگر لاریجانی با ارائه توضیحاتی درباره زمان بندی مجلس برای بررسی بودجه تا پایان سال گفته بود که مطابق آیین نامه داخلی مجلس، نمایندگان برای مطالعه لایحه برنامه و بودجه وقت لازم دارند و این قابل حذف کردن نیست. اگر این زمان بندیها را در نظر بگیریم امسال ضیق وقت داریم که احتیاج به لایحه دو دوازدهم است و گرنه ما هم از خدایمان است که کمیسیونها کارشان را شروع کنند و لوایح بودجه و برنامه در مجلس تصویب شود.
نامه اقتصاددانان مجلس به روحانی
13 عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در نامه ای به رئیس جمهور خواستار ارائه لایحه چند دوازدهم برای بودجه امسال شده بودند. علی محمد احمدی، محمد حسين بحريني، محمدرضا پورابراهيمي، غلامرضا تاجگردون،احمد توكلي، محمد حسن نژاد، محمد رجائي، رضا عبداللهی، حميدرضا فولادگر، جعفر قادري، هادي قوامي، محمد مهدي مفتح و غلامرضا مصباحي مقدم این نامه را امضاء کرده بودند.
در همین حال؛ ماده 186 آئیننامه داخلی مجلس در خصوص تصویب بودجه سالانه کل کشور توسط نمایندگان تصریح میکند: دولت موظف است لایحه بودجه سالانه را حداکثر تا 15 آذر ماه هر سال به مجلس تسلیم نماید. همچنین ماده 188 ميگويد: چنانچه لايحه بودجه سالانه کشور تا تاريخ تعيين شده در اين آيين به مجلس تسليم نشود دولت موظف است لايحه چند دوازدهم بودجه را نيز به مجلس تسليم نمايد.
روحانی : منتظر فرجام برجام بودیم
حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهور در روزی که برای تقدیم لایحه بودجه به بهارستان آمده بود، توضیح مبسوطی راجع به دلیل تاخیر دولت در ارسال بودجه به مجلس ایراد کرد.
وی در این سخنان تاکید کرد: عملکرد دولت در 2 سال گذشته نشان داد که دولت یازدهم هم به دلیل شأن و منزلت والایی که برای مجلس قایل است و هم به دلیل اینکه تقدیم به موقع لایحه بودجه را نشانهای معنادار از پایبندی دولت به انضباط مالی میداند، همواره مقید بود که لایحه بودجه به موقع تقدیم مجلس شود، اما همانطور که میدانید، زمان ارایه لایحه با زمان اجرایی شدن توافق هستهای و رفع تحریمها تقارن پیدا کرد.
رییس جمهوری تصریح کرد: دولت به لحاظ انعکاس خارجی و حساسیت بینالمللی، صلاح نمیدید که لایحه بودجه را که براساس فرض رفع تحریمها تدوین کرده بود پیش از عملی شدن رفع تحریمها به مجلس تقدیم کند.
روحانی با اشاره به اینکه دولت بخش هایی از لایحه بودجه و برنامه ششم توسعه را که دائمی میدانسته، قبلا به مجلس تقدیم کرده است، خطاب به نمایندگان گفت: اگرچه امسال مقداری کار شما سنگینتر از سالهای دیگر است، سال انتخابات است و طبیعی است که شرایط خاصی در فضای مجلس حاکم باشد اما سابقه دارد که حتی در سال انتخابات و با تقدیم لایحه در بهمن ماه باز هم مجلس بودجه را در پایان اسفند به دولت تحویل داده و در انتخابات مجلس هشتم دقیقاً چنین شرایطی حاکم بود و امیداریم نمایندگان که همیشه به دولت و بالاتر از دولت، نسبت به مصالح عمومی مردم بسیار حساس بودند و میدانند از لحاظ روانی چند دوازدهم معنای خوبی ندارد ضمن اینکه به فعالیت عمرانی بهار سال آینده هم لطمه خواهد داشت ، در فرصتی که تا پایان اسفند پیش رو است ان شاءالله بتوانند این لوایح را به تصویب نهایی برسانند.
نوبخت: بودجه چنددوازدهم نمی دهیم
همچنین محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در یکی از نشست های خبری خود که پس از تقدیم بودجه به مجلس برگزار شده بود، آب پاکی را روی دست مجلسی ها ریخت و گفت: از نظر زمانی، تجربی و قانونی مجلس می تواند با رفتن به دو هفته تعطیلات انتخاباتی بودجه را به ما تحویل دهد و کشور از ابتدای سال ۹۵ با بودجه مشخص اداره شود و بر این اساس به نظر میرسد که نزدیک به ۱۰۰ درصد مجلس با همکاری که با دولت در این زمینه دارد، بودجه را قبل از سال به دولت ارائه خواهد داد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با اشاره به قولهای مجلس برای همکاری با دولت برای تصویب بودجه در موعد مقرر، گفت: این موضوع در توان مجلس است و بهتر است که کشور را به بودجه چند دوازدهم یا بلاتکلیفی نکشانیم چراکه به نظرمی رسد ثبات کشور بر هر تعطیلی لازم تر است.
وی تشریح کرد: براساس ماده ۱۸۶ آئین نامه داخلی مجلس، از زمان ارائه لایحه و تکثیر آن در مجلس تا زمانی که نمایندگان پیشنهادات خود را به کمیسیونها بدهند و سایر مراحل طی شود، ۳۰ روز زمان نیاز دارد. حال اگر کلا ۴۰ روز زمان قانونی آن را در نظر بگیریم و ۲۰ روز زمان هم برای نمایندگان به عنوان سرکشی به حوزه های انتخابیه و فعالیت های انتخاباتی لحاظ کنیم، در مجموع ۶۰ روز زمان را به خود اختصاص می دهد. بنابراین به اندازه کافی زمان برای نهایی کردن و تصویب لایحه بودجه برای نمایندگان وجود دارد. نوبخت گریزی به گذشته زد و خاطرنشان کرد که در ۲ دهه گذشته به جز دو سال اخیر که دولت در آذر ماه لایحه را به مجلس ارائه داد دولتهای قبلی در آذر ماه هیچگاه لایحه را به مجلس ارائه نکردند و غالبا در ماه های دی، بهمن و اسفند این کار صورت گرفته است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تاکید کرد: تاخیر در ارسال لوایح بودجه و برنامه ششم براساس تدبیر و مصلحت صورت گرفت و منافع ملی را در برداشت. ما قبل از ۱۵ آبان ماه پیش بینی لوایح مذکور را کرده بودیم و هر دو لایحه با مفهوم اینکه تحریمها برداشته می شود، تدوین شد اما نااطمینانی به طرف مقابل باعث تاخیر در ارائه لایحه بودجه به مجلس شد، زیرا ما باید اطمینان حاصل میکردیم که تحریمها برداشته می شود، بنابراین در همان روزی که تحریمها برداشته شد هر دو لایحه به مجلس ارائه شد.
با این حال، در صورتی که هیات رئیسه مجلس به ویژه رئیس خانه ملت و رئیس جمهور و اعضای کابینه یازدهم به دنبال یافتن راه حلی برای به نتیجه رساندن بررسی بودجه تا پایان سال هستند اما مخالفان دولت و رسانه های آن ها با استفاده از تیترهایی همچون “بی توجهی دولت به درخواست مجلس برای ارائه بودجه چند دوازدهم” و ” چالش دولت و مجلس بر سر بودجه” این موضوع را بهانه و دستاویزی برای حمله به دولت و اختلاف افکنی میان دو قوه مقننه و مجریه قرار داده اند.
نوشتن دیدگاه
شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .