- ۲۰ دی ۱۳۹۴ , ساعت ۱۰:۴۰
- 464 views
- ثبت یک دیدگاه
- چاپ مطلب
کدام چهرهها نیازی به شرکت در آزمون اجتهاد انتخابات خبرگان نداشتند؟
تقدیمی هدف:
سیاست > انتخابات – نحوه احراز صلاحیتهای داوطلبان پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان نسبت به ادوار گذشته چالشبرانگیزتر شده است.
حواشی از آنجایی آغاز شد که در این دوره تعداد دواطلبان ثبتنام کننده در مجلس خبرگان نسبت به دوره قبل 62درصد افزایش داشته و به عدد 801 نفر رسید. این مسئله واکنش دو تن از فقهای شورای نگهبان را برانگيخت؛ چه آنکه آیتالله جنتی در خطبههای نماز جمعه تهران اعلام کرد که برخی از این داوطلبان حتی نمیتوانند یک صفحه عربی بخوانند و با این کار موجب زحمت برای شورای نگهبان میشوند.
ثبتنام برخی از چهرهها همچون آیتالله موسوی بجنوردی، آیتالله امجد، سید حسن خمینی و … نیز سوالاتی در مورد چگونگی احراز صلاحیت علمی این افراد بوجود آورد. شورای نگهبان در اطلاعیهای شرایط آزمون علمی مجلس خبرگان و اینکه چه افرادی از این آزمون معاف بوده و مابقی ثبتنام کنندگان باید در آزمون شرکت کنند را اعلام کرد
ابهامات موجود در این اطلاعیه حرف و حدیثها را بیشتر کرد. سوال اصلی هم که در این بین مطرح می شد این بود که با توجه به اطلاعیه شورای نگهبان آیا چهرههايي چون آيت الله اميني و سید حسن خمینی نیز بايددر این آزمون شرکت کنند یا خیر؟ سخنگوی شورای نگهبان هم اعلام کرد افرادی که طبق اطلاعیه
در آزمون شرکت نکنند به معنای انصراف آنها تلقی خواهد شد. روز سه شنبه گذشته 15 دی ماه نیز آزمون علمی خبرگان در دبیرخانه مجلس خبرگان در قم برگزار اما خبری از حضور چهرههای شاخص نبود
غيبت اين چهرهها از آيات غروي، صديقي، امجد، موسوي بجنوردي تا حجج اسلام آقاتهراني و سيدحسن خميني در آزمون اجتهاد، برخی شائبهها مبنی بر اینکه صلاحیت آنان چگونه احراز مي شود را تقويت کرد. در اين ميان ميان چهره هايي چون حجتالاسلام هاشم زاده هریسی از چهار راه احراز اجتهاد نامزدهاي خبرگان خبر دادند که در يد قدرت شوراي نگهبان و صلاحديد آنهاست. راههاي چون اشتهار آنان به اجتهاد، کتب و کلاسهايشان و در نهايت شرکت در آزمون.
نجاتالله ابراهیمیان سخنگوی شورای نگهبان نیز روز گذشته در نشست خبری خود سعی کرد تا در حد امکان ابهامات و سوالات خبرنگاران در مورد نحوه احراز صلاحیت برخی از نامزدهای مجلس خبرگان را طبق قانون و بیانیه شورای نگهبان پاسخ دهد. آنچه که او در سخنانش بر متن اطلاعيه شوراي نگهبان افزود، اين بود که اعضاي پيشين مجلس خبرگان نيز اجتهادشان تاييد شده محسوب مي شود و نيازي به شرکت در آزمون نداشتند.
چهرههاي معاف از آزمون خبرگان
طبق بند اول اطلاعیهای که شورای نگهبان در 10 دی ماه منتشر کرد، افرادی چون آیات و حجج اسلام جنتی، هاشمی، یزدی، روحانی، امامی کاشانی، صادق لاریجانی، مصباح یزدی، احمد خاتمی، مومن، هاشمی شاهرودی، علمالهدی، رئیسی و مومن به دلیل اینکه از اعضای کنونی مجلس خبرگان رهبری به شمار میروند، نیازی به شرکت در آزمون نداشتند. نکته قابل توجه این است که طبق این بند، چهار نفر از پنج عضو شورای نگهبان که در انتخابات مجلس خبرگان ثبتنام کردهاند در این دسته بوده و نیازی به حضورشان در آزمون نیست.
همچنين طبق اطلاعیه شورای نگهبان کسانی که در گذشته در آزمون خبرگان که از طرف شورای نگهبان برگزار شده شرکت نموده و از نظر علمی تأیید شدهاند نیز نیازی به شرکت در این امتحان نداشتند. چگونگی تائید علمی در این بند که باعث ایجاد ابهاماتی شده بود، موجب شد تا ابراهیمیان در مقام رفع این ابهام به گفتوگوی خود با آیتالله جنتی در این ارتباط اشاره کرده و بگوید: از ايشان پرسيدم که منظور دقيق اين بند از بيانيه چه بوده است و آيت الله جنتي پاسخ دادند که «منظور همه شيوه هاي احراز صلاحيت بوده است». به گفته وي، بر اين اساس تمام کساني که قبلا در مجلس خبرگان عضويت داشته و اجتهادشان تاييد شده بوده، ديگر نيازي به شرکت در آزمون خبرگان نداشتند.
براساس این گفته مجید انصاری معاون پارلمانی رییس جمهور که در دوره سوم مجلس خبرگان نماینده مردم تهران و آیتالله امینی که در ادوار گذشته نماینده این مجلس بود و همچنین آیتالله مدرسی یزدی از فقهای شورای نگهبان، محسن اسماعیلی از اعضای حقوقدان شورای نگهبان، عباسعلی اختری دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت، محسن اراکی دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی و محسن غرویان استاد حوزه که در دور قبل انتخابات مجلس خبرگان در آزمون تائید صلاحیت شده بودند، نیازی به شرکت در آزمون اجتهاد مجلس خبرگان نداشتند.
از ميان ديگر چهرههاي شاخص ادوار گذشته مجلس خبرگان که در اين دوره نيز ثبت نام کرده و با اين گفته ابراهيميان از شرکت در آزمون خبرگان معاف شده بودند، مي توان به آيات و حجج اسلام محمدباقر باقري کني، عباس کعبي، محمدعلي تسخيري و …اشاره کرد.
آخرین بند این اطلاعیه هم در مورد محرومیت افرادی بود که تحصیلات حوزوی نداشته و در این انتخابات ثبتنام کرده بود. شاخصترین چهرهای که طبق این بند از انتخابات مجلس خبرگان کنار گذاشته شد، محمد غرضی نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بود. او به خبرآنلاین گفت که در کلاسهای فقه حضرت امام (ره) حاضر می شده اما آن زمان به فکر جمع کردن مدرک نبوده تا در چنین روزهایی به آن نیاز پیدا کند.
در این بین افرادی نیز هستند که شامل هیچ یک از بندهای اطلاعیه شورای نگهبان نبوده و به نظر میرسد به دلیل اینکه اجتهاد آن از سوی امام خمینی و مقام معظم رهبری به تائید رسیده، در آزمون اجتهاد شرکت نکردند. در این ارتباط میتوان به آیتالله موسوی بجنوردی اشاره کرد. وی در سالهای 61 تا 68 عضو شورای عالی قضایی بود که شرط حضور در این شورا، مجتهد بودن بود و اجتهاد او به تائید حضرت امام خمینی رسیده بود.
2729
نوشتن دیدگاه
شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .