- ۱۵ اسفند ۱۳۹۴ , ساعت ۱۲:۲۰
- 579 views
- ثبت یک دیدگاه
- چاپ مطلب
یک عمر مبارزه برای تغییر
تقدیمی هدف:
یک عمر مبارزه برای تغییر / نگاهی به زندگی آیتالله واعظ طبسی
پیش از این نیز البته کسانی که در آن جلسه حاضر بودند و همراه آیتالله عباس واعظ طبسی خدمت امام(ره) رسیده بودند، به یاد دارند که امام پس از سخنرانی این طلبهی جوان گفته بود: «من به شما از دو حیث ارادت دارم، بهخاطر خودتان و به خاطر مرحوم والدتان، چه بسیار افرادی غیرمسلمان بودند که تحت تأثیر منطق و کلام مؤثر و پرجاذبه او به اسلام مشرف شدند و در کشورهای عربی موقعیت ویژهای داشت.»
پدر شیخ عباس واعظ طبسی یکی از روحانیون سرشناس مشهد بود که از او به عنوان مبلغی طراز اول در کشور و یکی از خطبا و سخنوران توانا و زاهد مشهد نام میبردند. او زمانی از دنیا رفت(۱۳۱۵ شمسی) که فرزندش تنها یک سال داشت.
عباس واعظ طبسی، اما راه پدر را ادامه داد، او دوران کودکی را با سرپرستی مادر پشت سر گذاشت. پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه به تحصیل در علوم حوزوی علاقمند شد و در سن ۱۶ سالگی با حضور در حوزه علمیه مشهد دروس مقدمات، سطح و خارج را در محضر استادانی چون محمدتقی ادیب نیشابوری، مدرس یزدی، حاج شیخ هاشم قزوینی، میرزا جواد آقا تهرانی، آیت الله میلانی بهره برد.
نقل است که آیتالله سید حسین طباطبایی بروجردی، واعظ طبسی را طلبهای خوش فکر و زبان حوزههای علمیه نامیده است.
واعظ طبسی از دههی ۳۰ شمسی به سمت مبارزه با رژیم شاه رفت. آشنایی او با آیتالله سید علی خامنهای و بعد دیدار با شهید نواب صفوی باعث شد تا گروهی در شهر مشهد شکل بگیرد و آرام آرام بیرق مبارزه با رژیم پهلوی را علم کند.
این مبارزات ادامه یافت و از دههی ۴۰ شمسی و با رهبری امام خمینی(ره) ابعاد تازهتری پیدا کرد. در این زمان فعالیتهای انقلابی شهر مشهد را مثلث روحانیون این شهر (آیتالله خامنهای، شهید هاشمینژاد و واعظ طبسی) سازمان میدادند. واعظ طبسی بارها در قم و مشهد و تهران به زندان رفت و شکنجههای بسیاری را تحمل کرد.
زمانی که شهید اندرزگو با نام مستعار به مشهد رفته بود و در این شهر زندگی و مبارزه میکرد با این حلقه ارتباط داشت.
سال ۱۳۵۱ که محل زندگی شهید اندرزگو لو رفت و ساواک در یک قدمی دستگیری او بود، اندرزگو با نام مستعار و ظاهر مبدل خودش را به مشهد رساند و با واعظ طبسی تماس گرفت و توانست با کمک او، به همراه همسرش و به صورت پنهانی از زاهدان و زابل راهی افغانستان شود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی واعظ طبسی و شهید هاشمی نژاد عملا مدیریت شهر مشهد و سرو سامان دادن به اوضاع و احوال مدیریت آستان قدس رضوی را به عهدهداشتند. در سال ۱۳۵۹ امام خمینی (ره) با صدور حکمی واعظ طبسی را به عنوان تولیت آستان قدس رضوی منصوب کرد و از سایر نهادها و سازمانها هم خواست که هیچ دخالتی در کار آستان قدس رضوی نداشته باشند.
در این حکم که بعدها رهبر معظم انقلاب هم آن را تمدید و تایید کردند، آمده بود:«بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مستطاب حجتالاسلام جناب آقای عباس واعظ طبسی(دامت افاضاته) نظر به سابقهای که جناب عالی در اداره امور آستان مقدس حضرت ثامن الائمه(صلوات الله و سلامه علیه و علی آبائه الطاهرین) دارید و اعتمادی که در این باره به جنابعالی میباشد، به سمت تولیت آن آستانه مقدسه منصوب میشوید تا با کمال جدیت و به طور دقیق از متعلقات آنجا خصوصاً کتابخانه و خزینه و محتویات ضریح مقدس و موقوفات و سایر متعلقات آن آستان مقدس محافظت کامل را بفرمایید و از حیف و میل و ضیاع اموال جلوگیری نمایید و حضرات خدام محترم با جنابعالی در این امر لازم تشریک مساعی خواهند نمود و آنچه لازم به تذکر است این مطلب میباشد که هیچ یک از نهادهای جمهوری اسلامی مانند جهاد سازندگی و همچنین وزارت ارشاد ملی و یا اشخاص عادی حق دخالت در موقوفات و سایر متعلقات آستان قدس را ندارد. از خدای تعالی موفقیت را در انجام وظایف الهی مسئلت دارم.
والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته
18 جمادیالاولی 1400
15 فروردین ماه 1359
روحالله الموسوی الخمینی»
تولیت آستان قدس رضوی اما تنها سمت واعظ طبسی نبود، او در سالهای پس از انقلاب سمتهای مختلفی چون نماینده ولی فقیه در استان خراسان (رضوی، شمالی و جنوبی)، مدیر عالی حوزه علمیه خراسان، عضو مجلس خبرگان رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به عهده داشت.
با حضور واعظ طبسی در آستان قدس رضوی طرحهای عظیمی در شهر مشهد به اجرا درآمد که حاصل آن گسترش حرم رضوی برای پذیرش زائران و آسایش آنها بود.
گفته میشود که زیربنای اماکن آستان قدس رضوی، حدود ۱۲ هکتار بوده که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با مدیریت واعظ طبسی به ۹۰ هکتار رسیده است.
احداث بناهای سرپوشیده و فضاهای باز جدید، همراه با توسعه و ترمیم بناهای گذشته، از رویکردهای اصلی این ساخت و سازها بوده، ضمن اینکه آستان قدس رضوی در این سالها از توسعه فضاهای فرهنگی هم غافل نمانده است. با احتساب تلاشهای اخیر، از آغاز پیدایش حرم تاکنون، ۲۶ بنای سرپوشیده به نام رواق، ۹ فضای باز به نام صحن و ۴ مدخل ورودی به نام بست در اطراف مضجع شریف رضوی ساخته شده است.
آیتالله واعظ طبسی شیوهای را در مدیرت داشت که از آن به عنوان مدیریت اسلامی نام میبرد.
آخرین حضور او در انظار روز ۷ اسفند رقم خورد. او که چهار دوره نماینده مردم خراسان در مجلس خبرگان رهبری بود، برای دور پنجم مجلس خبرگان نام نویسی نکرد. او روز جمعه به حرم مطهر امام رضا(ع) رفت در انتخابات مجالس خبرگان و شورای اسلامی شرکت کرد. پس از آن به دلیل عارضهی تنفسی راهی بیمارستان امام رضا (ع) شد و جان به جان آفرین تسلیم کرد.
نوشتن دیدگاه
شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .