ایران و اروپا از درخواستهای برجامی ترامپ تبعیت نمی‌کنند

چاپ

«آرشین ادیب مقدم» بر تعمد رئیس جمهوری آمریکا برای برهم‎زدن برجام تاکید و درعین‎حال از انفعال سفرا و هیئت‎های دیپلماتیک ایران در دفاع از منافع ملت انتقاد کرد.

خبرگزاری هدف : دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا جمعه گذشته، برای یک دوره ۱۲۰ روزه دیگر تحریم‌های هسته ای ایران را تعلیق کرد.

البته رئیس جمهور آمریکا هشدار داد این آخرین بار است که تحریم های هسته ای ایران را تعلیق می کند و آینده برجام در گرو اعمال تغییرات مد نظر وی است.

درهمین‌حال، گزارش‌ها حاکی از آن است که دولت آمریکا ۱۴ نهاد و شخصیت ایرانی دیگر را به لیست تحریم هایش افزوده است.

خبرگزاری هدف در خصوص اینکه خواسته‌های ترامپ تا چه اندازه معقول است و وی در اجرای تهدید خود یه خروج از برجام تا کجا پیش می‌رود، مصاحبه‌ای با پروفسور «آرشین ادیب مقدم» رئیس مرکز مطالعات ایرانی مدرسه مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن داشته است.

*دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا بار دیگر تحریم‌های هسته ای ایران را تعلیق کرد. اما عنوان کرد در صورتی که تغییرات مد نظر وی اعمال نشود برای آخرین بار است که تحریم‌های هسته ای ایران را تعلیق می کند. تغییرات مورد نظر ترامپ چیست؟

مهمترین تغییر درخواست شده از سوی ترامپ این است که برنامه موشک بالستیک دوربرد ایران به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای پذیرفته و به این ترتیب مشمول نظارت کامل و تحریم‌های احتمالی شود. بقیه خواسته‌ها شامل دسترسی حتی بیشتر به همه سایت‌ها از جمله سایت‌های نظامی ایران است و به تاریخ‌های انقضاء تدریجی محدودیت‌های مختلفی که بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال و در بازه زمانی ۱۰ تا ۱۵ سال سپری می‌شوند نیز اشاره دارد.

ترامپ خواهان تداوم نامحدود این محدودیت‌ها است. البته اینها زیاده‌خواهی‌هایی هستند که به منزله هل دادن هرچه بیشتر برجام به لبه پرتگاه تلقی می‌شوند. در نخستین مصاحبه‌ای که درباره ترامپ داشتم، گفتم او خطرناک‌ترین مرد جهان است.

همچنان همین ارزیابی را درباره وی دارم. چهکسی فکرش را می‌کرد که ایالات متحده با چنین استعداد آشکاری، توان تولید یک رئیس جمهور نژادپرست، زن‌ستیز و روشنفکرستیز چون ترامپ را داشته باشد.

*کاخ سفید اعلام کرد که با طرف‌های اروپایی در خصوص محدودیت همیشگی برای غنی سازی اورانیوم توسط ایران مذاکره خواهد کرد چراکه مطابق برجام این محدودیتها تا سال ۲۰۲۵ لغو می شود. آیا اروپایی‌ها این مذاکرات را خواهند پذیرفت؟ اگر اروپا بپذیرد واکنش احتمالی ایران چه خواهد بود؟  

 فکر نمی‌کنم در اتحادیه اروپا هیچ جریان منسجمی برای پذیرش خواسته‌های مطرح شده از سوی ترامپ وجود داشته باشد. به همان اندازه، فکر هم نمی‌کنم که ایران تمایل دارد یا حتی باید تمایلی برای مذاکره با آدمی مثل دونالد ترامپ داشته باشد که به وضوح دغل‌بازی می‌کند و هیچ درکی از دیپلماسی و قوانین بین‌المللی ندارد.

*ترامپ از ایران خواست تا برنامه موشکی خود را کنار بگذارد. ایران هم بارها اعلام کرده که برنامه موشکی‌اش ارتباطی با برجام ندارد و جزو موضوعات امنیت ملی‌اش است. با این وجود، ایران برنامه موشکی خود را قابل مذاکره نمی داند. آیا شرط کنار گذاشتن برنامه موشکی ایران به معنای پایان برجام نخواهد بود؟

دولت ترامپ تلاشی آگاهانه در راستای برهم‌زدن برجام انجام می‌دهد. در یک مرحله‌ای، ایران باید تصمیم بگیرد که آیا سهم عادلانه‌ای از توافق هسته‌ای گرفته است با خیر. من فکر نمی‌کنم دولت حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، به حد کفایت کار کرده باشد. تظاهرات اخیر ایران ناشی از برخی کژکارکردی هاست.

به‌ویژه آنکه هیئتهای دیپلماتیک و سفارتخانه‌های ایران تقریباً نقشی کارآمد در انتقال سیاست خارجی این کشور ایفا نمی کنند. وقتی برخی رسانه‌های بین‌المللی درباره تظاهرات‌های ایران چرند می‌گفتند؛ سفیر ایران در بریتانیا کجا بود؟ در سفارت ایران در انگلیس آن هم در یکی از اصلی‌ترین‌ شهرهای دنیا، هیچ فعالیتی انجام نمی‌گیرد. هیچ پروژه‌ای در کار نیست، هیچ مشارکت راهبردی با رسانه‌ها انجام نمیشود، روابط عمومی این مقامات که قرار است به ملت خدمت کنند، صفر است.

سفارت ایران در لندن وقتی پای همچین مسائلی به میان می‌آید، غیرکاربردی است و من شاهد نقص‌های مشابه در بقیه هیئت‌های دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران بوده‌ام. فکر می‌کنم به اعضای سفارتخانه‌های ایران به خوبی توصیه شده که برای ارتباط با دانشمندان و پیداکردن راه‌های مشترک در راستای تامین هرچه بیشتر منافع ایرانیان در سرار جهان کوشا باشند.

این یکی از اصول خدمات عمومی و از اصلی‌ترین درخواست‌های مردم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است. این‌طور که معلوم است، چنین خواسته‌های ساده‌ای هر روزه مورد خیانت قرار می‌گیرند تا به این ترتیب به محرومیت اقشار بزرگی از مردم دامن زده شود. در شرایط بین‌المللی موجود، ایران نمی‌تواند تاوان چنین سستی را بپردازد.