توافق هسته ای چگونه در مجلس بررسی می شود؟

aa

چاپ

نمایندگان مجلس می گویند که تصویب متن توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 در صورت تائید شورای عالی امنیت ملی در بهارستان نیز به تصویب می رسد.

پس از تصویب توافق هسته ای ایران و شش کشور جهانی که اکثریت آن ها را غربی ها تشکیل می دهند، یکی از مراحل این توافق بررسی متن این توافق در کنگره آمریکا و متقابلا مجلس شورای اسلامی در ایران است.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند که تصویب متن توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 در صورت تائید شورای عالی امنیت ملی مبنی بر رعایت خطوط قرمز، در صحن علنی بهارستان نیز به تصویب خواهد رسید.

نحوه بررسی توافق در بهارستان

گفته می شود که براساس قانون صیانت ا‌زدستاوردهای هسته‌ای که در مجلس پیش از انعقاد توافق در وین تصویب شد متن توافق مورد تایید تیم مذاکره کننده ایران و ۱+۵ بایدبه مجلس ارائه شود، تا نمایندگان آن را بررسی و ارزیابی کنند.

همچنین براساس اصول 77 و 125 قانون اساسی نتیجه مذاکرات هسته ای باید به مجلس ارائه شود، علاوه بر این وزیر امورخارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر شش ماه یکبار به مجلس گزارش کند.

در همین حال، مقرر شده است که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز هر شش ماه گزارش کم و کیف اجرای روند توافق را به نمایندگان مجلس ارائه کند.

متن توافق بعد از بررسی در کمیسیون به صحن می آید

در همین حال، محمدحسین فرهنگی، نماینده مردم تبریز و عضو هیئت رئیسه خانه ملت در گفتگو با خبرآنلاین می گوید که موضوع بررسی و تصویب متن توافق نامه ایران با گروه 1+5 (برجام) هنوز در هیئت رئیسه مطرح نشده و هنوز گزارشی رسما به مجلس نرسیده و هنوز صحبتی در این رابطه نیز نشده است و فقط از طریق رسانه‌ها مسائلی مطرح شده است.

وی همچنین بررسی کامل متن توافق در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را مقدمه مطرح شدن آن از سوی هیئت رئیسه عنوان کرد.

3 هفته؛ زمان بررسی متن توافق در کمیسیون امنیت ملی

این در حالی است که سید حسین نقوی حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس خواستار ارسال متن برجام به مجلس و شورای عالی امنیت ملی از سوی دولت بلافاصله و در سریع ترین زمان ممکن شده و گفته است که بررسی این متن در کمیسیون حدود سه هفته (21 روز) به طول خواهد انجامید.

نقوی حسینی افزود: طبق قانون الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته‌ای، دولت باید «برجام» را به طور همزمان به شورای عالی امنیت ملی و مجلس ارسال کند و پس از بررسی در کمیسیون امنیت ملی به صحن علنی مجلس تقدیم می‌شود.

منتظر بررسی متن توافق در کنگره آمریکا نمی مانیم

همچنین حجت الاسلام وحید احمدی، دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این باره به خبرآنلاین گفت:‌ مجلس براساس مصوبه الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهای هسته ای که اخیرا در صحن علنی تصویب و به تائید شورای نگهبان نیز رسید و همچنین با توجه به تاکیدی که مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه رئیس جمهور مطرح فرمودند، باید متن توافق را مورد بررسی قرار دهد که حتما به زودی این کار را انجام خواهد داد و وارد بررسی متن (برجام) خواهد شد.

وی افزود: در جریان بررسی متن توافق در مجلس، با توجه به معیارهای قانونی و همچنین حفظ منافع ملی، اگر چنانچه این ملاحظات در متن مراعات شده باشد، قطعا مجلس توجه خوبی به آن خواهد داشت و اگر چنانچه احیانا قسمتی از آن، در تضاد با منافع ملی باشد، حتما مجلس تصمیمات مقتضی را متناسب با آن اتخاذ می کند.

احمدی تاکید کرد: با توجه به مصوبه مجلس درباره الزام دولت به حفظ حقوق هسته ای، در قبال این توافق، مرّ همان قانونی که در مجلس به تصویب رسیده، اجرا خواهد شد و مورد توجه قرار می گیرد. یعنی آن بخشی که در اختیارات و حیطه وظایف شورای عالی امنیت ملی است،هر تصمیمی که شورا بگیرد، قابل پذیرش است و آن بخشی که مجلس باید درباره آن اظهار نظر کند،درباره آن نیز تصمیم لازم را خواهد گرفت؛ هرچند که باید اجازه دهیم که متن به طور جدی و دقیق مورد بررسی قرار گیرد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره زمان بررسی متن توافق هسته ای در مجلس نیز خاطرنشان کرد: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، قطعا به عنوان کمیسیون تخصصی صبر نخواهد کرد که ببیند آمریکایی ها در کنگره می خواهند این متن را طی یک دوره زمانی در کنگره بررسی کنند بلکه ما بررسی های خودمان را انجام می دهیم و اعلام نتیجه آن بستگی دارد به اینکه ببینیم منافع ملی چه چیزی را ایجاب می کند.

در زمان جلیلی هیچ اتفاق خاصی نیفتاد

احمدی در پاسخ به اینکه دلیل اینکه در دوره قبل شاهد چنین اتفاقی نبودیم که تصمیمات هسته ای نیازمند تصویب مجلس باشد چیست؟ تصریح کرد: در دوره قبل که سعید جلیلی مسئولیت تیم مذاکره را برعهده داشت، عملا هیچ اتفاق خاصی نیفتاد بنابراین در حال حاضر و در طول دورانی که مذاکره کنندگان مشغول مذاکره بودند، مجلس ورود پیدا نکرد؛ اگرچه سعی کرده همیشه از اتفاقاتی که در مذاکرات می گذرد، مطلع باشد اما آنچه که مجلس برآن مصمم است، این است که به موجب اصولی از قانون اساسی، هر گونه قراردای که موجب تعهد برای جمهوری اسلامی شود، باید نهاد قانون گذاری کشور درباره آن اظهار نظر کند.

تصویب توافق در مجلس با تائید شورای عالی امنیت ملی

اما جواد کریمی قدوسی ، نماینده مردم مشهد در مجلس که سابقه درگیری لفظی با محمد جواد ظریف را داشته سخن گفتن درمورد «دلواپسان» را در شرایط کنونی توافق مذاکرات وین به مصلحت ندانست و گفت: بگذارید وحدتی بین مردم وجود داشته باشد و شیرینی این توافق به دهان مردم خوش آید.

این عضو جبهه پایداری خاطر نشان کرد: در طرح الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته ای تاکید بر نقش شورای عالی امنیت ملی شده است، و اگر در این شورا تصویب و به تایید رهبر انقلاب برسد، مجلس نیز ماده واحده آن را که دولت بصورت لایحه به مجلس ارایه خواهد کرد، تایید خواهد کرد.

وی ادامه داد: اگر بخش هایی از نتیجه توافق ابهام یا از خط قرمزها عبور کرده بود، مجلس ایراد می گیرد؛ البته بنای مجلس بر این نیست که توافق را لغو یا رد کند، بلکه دوباره این لایحه به دولت بازخواهد گشت تا مذاکره کنندگان به وین بازگردند و ایرادات را برطرف کنند، اما آنچه که در شورای عالی امنیت ملی جمع بندی می رسد، مجلس نیز آن را تصویب می کند.

این در حالی است که کریمی قدوسی چندی قبل با تهیه طرحی سه فوریتی که تعدادی از امضاهای آن مخدوش بود و مورد اعتراض برخی نمایندگان قرار گرفت، خواهان توقف مذاکرات هسته ای شده بود.

در همین حال؛ شامگاه روز توافق بود که مقام معظم رهبری در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت با ایشان از زحمات و مجاهدات صادقانه و مجدانه‌ تیم هسته‌ای در جریان مذاکرات طولانی و نفس گیر، قدردانی و تشکر کردند.همچنین ایشان در دیدار با مسئولان، سفرای کشورهای اسلامی نیز بر حفظ یکپارچگی و وحدت تأکید داشتند و فرمودند: ملت ایران نیز باید متحد باشد و قضایای هسته ای نباید زمینه ساز دو دستگی در کشور شود زیرا موضوع هسته ای بوسیله مسئولان مربوطه خود در حال پیگیری است و مسئولان بدنبال منافع ملی هستند.

در همین رابطه، منصور حقیقت پو، نماینده مردم اردبیل خانه ملت، اظهار نظر برخی نمایندگان نسبت به روند مذاکرات هسته ای را مناسب ندانست و گفت: برخی اظهارات دلواپسانه منجر به خالی شدن دل مردم می شود که به نفع نظام و منافع و مصالح آن نیست.

همچنین بهروز نعمتی، نماینده مردم اسدآباد تصریح کرد: در موضوع مهمی مانند توافق نامه هسته ای، نظام جمهوری اسلامی بصورت منسجم تصمیم می گیرد ، بنابراین باید همه بدانند که تصمیم گیری درباره مذاکرات هسته ای یک تصمیم فرا قوه ای است.وی یادآور شد: هیات نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس باید با کسانی که در موضوع هسته ای مطالب تفرقه انگیز مطرح می کنند برخورد کنند.

حال، باید منتظر ماند و دید حال که این متن، گام به گام در حال طی کردن مراحل قانونی و مورد توافق طرفین است و امروز نیز به تصویب شورای امنیت سازمان ملل و تائید اتحادیه اروپا رسیده، در ایران نیز چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد و مجلس و شورای عالی امنیت ملی با آن چه برخوردی خواهند داشت؟

aa

aa