روایت حمایت از خانواده‌ای که بیخ گوش پایتخت همسایه موش‌ها بود

چاپ

یک فعال اردوهای جهادی از ارائه خدمات مددکاری و حمایتی به صد هزار نفر از حاشیه‌نشینان شهرهای بزرگ کشور سخن گفت و مشکلات دردناکی از زندگی نیازمندان همسایه پایتخت روایت کرد.

به‌گزارش خبرنگار هدف ، حاشیه نشینی در حال حاضر جزو ۵ آسیب جدی اجتماعی در کشور است. حاشیه نشینی که عمدتا حاصل کاهش شغل در روستاها و شهرهای کوچک و گسیل سیل مهاجرت به شهرهای بزرگ برای یافتن شغل است؛ منشا جرایم خرد و کشاندن دامنه آنها تا کلانشهر مادر هستند. فقر، وجود امنیت پایین و بزهکاری جزو بزرگترین مشکلات مناطق حاشیه ای است. پس از دستور اکید رهبر معظم انقلاب به مسئولان اجرایی برای کاهش با آسیبهای اجتماعی، علاوه بر مسئولان دولتی، شماری از گروه های مردمی و جهادی بر خود فرض دانستند تا برای زدودن آسیب از چهره حاشیه شهرها وارد میدان شوند. «زندگی خوب» در زمره همین گروه های جهادی است که مدتی در حیطه فعالیتهای امدادی و محرومیت زدایی فعالیت می کند. حسین بابازاده مقدم مدیرعامل این موسسه در گفتگویی با خبر هدف  اهم فعالیتهای این گروه را تشریح کرد.

بابازاده باتوضیح درباره فعالیت‌های این موسسه مردمی گفت: فعالیت بنیاد «زندگی خوب» در جهت بهبود زندگی در حاشیه شهرهای بزرگ ازجمله تهران، کرج، کرمان، اصفهان و مشهد است.

وی ادامه داد: قرارگاه اجتماعی این بنیاد متشکل از ۴ گروه جهادی بوده که این گروه‌ها در حوزه‌های حمایتی، مددکاری، مشاوره و گروه فرهنگی تحصیلی فعالیت می‌کنند.

بابازاده با اشاره به اینکه این بنیاد در ۲۲ منطقه حاشیه‌نشین شهری خدمات عام‌المنفعه ارائه می‌دهد، عنوان کرد: این خدمات شامل خدمات پزشکی، مشاوره، مددکاری، حمایت مالی و تحصیلی، کارآفرینی و حمایت از بنگاه‌های زودبازده خانگی است.

بابازاده دررابطه با تعداد افراد مشغول در این سازمان توضیح داد: در موسسه جهادی زندگی خوب هزار و ۱۰۰ نفر مشغول به فعالیت بوده که از این تعداد حدود ۱۴۰ نفر با بنیاد ارتباط تشکیلاتی داشته و به‌عنوان نمایندگان موسسه در شهرهای مختلف مسئولیت دارند.

وی با بیان اینکه در استان البرز مرکز کودکان کار و خیابان این بنیاد درحال فعالیت است، تصریح کرد: موسسه جهادی ما در این استان متولی امور روزانه کودکان کار و خیابان است.

بابازاده ادامه داد: در کشور نیز جمعیت فراگیر زندگی خوب به‌صورت تشکیلاتی مردم نهاد در جهت کاهش آسیب‌های اجتماعی فعالیت می‌کند.

مدیرعامل موسسه زندگی خوب بابیان اینکه تمام فعالیت‌های این بنیاد بر محورهای مردمی و اجتماعی است، اظهار کرد: ابتدا افراد آسیب‌پذیر مناطق ۲۲ گانه حاشیه شهرها شناسایی شده وسپس به مشکلات آن‌ها رسیدگی می‌شود.

بابازاده اضافه کرد: اولویت رسیدگی و حل مشکلات در این مناطق نیز ابتدا با زنان آسیب‌پذیر، در معرض آسیب و کودکان است.

مقابله با کار کردن کودکان اولویت اول

وی با توضیح درباره فعالیت این بنیاد در زمینه حمایت از کودکان ابراز داشت: در زندگی خوب با کار کردن اجباری کودکان زیر ۱۸ سال و به‌ویژه زیر ۱۵ سال به‌شدت مبارزه می‌کنیم. اما کار اجباری تعریف خاص خود را دارد یعنی شاید کودکی با فشارجسمی یا تنبیه مجبور به کار کردن نباشد اما به‌دلیل مشکلات مالی خانواده خود مجبور به کار کردن شود.

مدیرعامل موسسه زندگی خوب مبارزه با اعتیاد کودکان را حوزه دیگر فعالیت این بنیاد خواند و عنوان کرد: در این زمینه نیز با اعتیا کودکان، آسیب‌های اجتماعی موجود در خانواده آن‌ها و محرومیت از تحصیل کودکان مبارزه می‌کنیم.

بابازاده بابیان اینکه وقتی کودک با محرمیت از تحصیل بزرگ شود عقده‌هایی از جمله محرومیت، خشونت و کمبود اعتماد به‌نفس خواهد داشت، خاطرنشان کرد: برخی کودکان تنها به‌خاطر مبلغ ۵۰ هزار تومان یا نداشتن یک خودکار و کیف از تحصیل محروم بوده یا خانواده آنان اجازه تحصیل را به کودک نمی‌دهد.

وی توضیح داد: موسسه زندگی خوب با شناسایی این کودکان و با همکاری مقامات دولتی ازجمله پلیس از آن‌ها حمایت می‌کند.

مدیرعامل موسسه زندگی خوب بااشاره به اینکه بخشی از خدمات اجتماعی این موسسه از جمله اقدامات پزشکی و مشاوره در مدارس انجام می‌شود تاکید کرد: به‌عنوان مثال در مدارس مناطق صالح‌آباد، دولت‌خواه و دره فرحزاد تهران، منطقه حصار و حصارک البرز، اسلام‌آباد یا زورآباد سابق، مهدی‌آباد و ملک‌آباد شهر هشتگرد خدمات اجتماعی ارائه داده شده است.

ارائه خدمات مددکاری به بیش‌از ۱۰۰ هزار نفر

بابازاده از ارائه خدمات به حداقل ۱۰۰ هزار نفر در بنیاد زندگی خوب خبر داد و تصریح کرد: این خدمات از پرکردن دندان تا تحصیل کودکان حاشیه‌نشین بوده و حداقل به ۵۰ درصد از این ۱۰۰ هزار نفر بیش‌از ۵ یا ۶ خدمت ارائه شده است.

وی از اتمام واکسیناسیون هپاتیت طی سه محله در مناطق ۲۲ گانه حاشیه شهرها خبر داد و اظهار کرد: به‌علاوه تست تشخیص ایدز نیز در این مناطق به‌طور کامل انجام شده است.

بابازاده تصریح کرد: این بنیاد برای مقابله با سواستفاده جنسی و محرومیت از تحصیل کودکان مهاجرین و اتباع نیز اقداماتی انجام داده چراکه بسیاری از این کودکان در خاک ایران به‌دنیا آمده یا مادر ایرانی دارند وبی‌توجهی به آن‌ها انسانی و اخلاقی نیست.

مدیرعامل موسسه زندگی خوب درخصوص دیگر خدمات این موسسه توضیح داد: به‌تازگی برای ۴ خانواده نیازمند مسکن اجاره شده که یکی از آن‌ها برای دو دختری است که به مدت سه ماه در کوه‌های اطراف شهرالبرز زندگی می‌کرده‌اند.

بابازاده اضافه کرد: در صالح‌آباد تهران برخی خانوادها در کپر زندگی می‌کنند و در کنار موش‌هایی که گاهی ازنوزادان آن‌ها بزرگ‌تر است، می‌خوابند. خوشبختانه با وجود چنین شرایط ناامنی برای کودکان، موفق به ادامه تحصیل ۱۰ تن از این کودکان شده‌ایم.

۷۰۰ کودک کار تحت پوشش موسسه «زندگی خوب»

وی با اشاره به اینکه تاکنون ۷۰۰ کودک کار و محروم از تحصیل در تهران، پیشوا، کرج و هشتگرد تحت حمایت دائمی و پوشش کامل این بنیاد قرار دارند، خاطرنشان کرد: به‌علاوه معادل آن به خانواده‌های معلولین و نیازمندان که ازسوی بهزیستی به ما ارجاع داده شده بودند نیز خدمات حمایتی ارائه داده‌ایم.

مدیرعامل موسسه زندگی خوب منابع مالی این بنیاد را مردمی خواند و تصریح کرد: تاکنون تنها کمک‌های مختصری از نهادهای دولتی دریافت کرده‌ایم. البته از مسئولین انتقاد می‌کنیم که باعث گسترش مشکلات اجتماعی شده‌اند اما فعالیت خود را وابسته به کمک‌ آن‌ها نمی‌کنیم.

بابازاده با بیان اینکه تاکنون بهزیستی تنها یک مرحله کمک مالی به بنیاد داشته است، اظهار کرد: قرارگاه جهادی و اجرایی فرمان امام (ره) نیز طی سه مرحله کمک مالی ه موسسه زندگی خوب داشته‌اند.

وی از همکاری قرارگاه جهادی و اجرایی فرمان امام (ره) با این بنیاد در طرح بازنشستگی کودکان خیابان سخن گفت و توضیح داد: براساس این طرح که برای اولین بار در کشوراجرا شد، ۵۰ کودک کار در خیابان بازنشسته شده وپیش‌بینی می‌شود تا پایان سال نیز حداقل ۵۰ کودک دیگر بازنشست شوند.

مدیرعامل موسسه زندگی خوب با بیان اینکه کار در خیابان بسیار به کودکان آسیب می‌زند، عنوان کرد: بسیاری معتقداند کار کردن در کارگاه برای کودکان مضرتر است درحالی که کودک در کارگاه در معرض تهدید چندین نفراست اما در خیابان از سوی تعداد بسیاری آسیب می‌بیند.

کمک‌سانی به گرسنه‌ترین افراد کشور در استان سیستان

بابازاده از همکاری امدادگران اجتماعی ایران با موسسه بنیاد خوب در سیستان خبر داد و توضیح داد: این گروه نیز تشکیلاتی تازه تاسیس و مردمی بوده و قرار است با همکاری یکدیگر به گرسنه‌ترین افراد کشور در منطقه نیک‌شهر مواد غذایی برسانیم.

وی ادامه داد: اطلاعات و لیست این افراد نیز از سوی وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی نیک‌شهر به ما اطلاع داده شده است.

مدیرعامل موسسه زندگی خوب با بیان اینکه تشکل‌های مردم نهاد فعالیت‌های مددکاری خود را انجام می‌دهند اما نیاز به یک اقدام کارشناسی است، تاکید کرد: متاسفانه نهادهای دولتی از این تشکل‌ها حمایت زیادی نمی‌کنند و به‌جای انجام عمل بیش‌تر نقش گزارش‌دهی دارند.

عدم حمایت دولت از نهادهای مردمی و جهادی

بابازاده بابیان اینکه نهادهای دولتی ازجمله وزارت بهداشت همکاری و حمایت لازم را با این نهادهای مردمی ندارند، خاطرنشان کرد: به‌عنوان مثال وزارت بهداشت می‌تواند با تامین نیروی داوطلب، تامین دارو، کمک در مسائل درمانی و ایجاد ارتباط با دانشگاه‌های علوم پزشکی شهرها، با ما همکاری کند.

وی تصریح کرد: اما متاسفانه تاکنون تعامل و حمایت موثری از سوی این سازمان انجام نشده است.

وی اضافه کرد: تاکنون چندین بار از این وزارتخانه تقاضای کمک کرده‌ایم و حتی بنده نیز با وزیر بهداشت جلسه‌ای دراین باره داشته‌ام اما به‌جز یک مرتبه مقداری کمک دارویی حمایت دیگری نشده‌ایم.

مدیرعامل موسسه زندگی خوب از عدم همکاری شهرداری تهران در رابطه با حل مشکلات اجتماعی دره فرحزاد نیز سخن گفت.

بابازاده بابیان اینکه از دولت تقاضای همکاری و حمایت بیش‌تری را در زمینه حل معضلات اجتماعی داریم، ابراز داشت: متاسفانه دولت ظرفیت لازم برای حمایت از تشکل‌های مردم نهاد را ندارد این درحالی است که این نهادها درحال جبران قصور سازمان‌های دولتی هستند.