میرابیان: عراق مجهز است و فعلاً نیازی به کمک روسیه ندارد

اا

چاپ

میرابیان: عراق مجهز است و فعلاً نیازی به کمک روسیه ندارد

هیات بلندپایه کردی حامل چه پیامی بود؟

اا

بین الملل > خاورمیانه – پژوهشگر مسائل خلیج فارس می‌گوید: سفر هیات بلند پایه دو حزب اقلیم کردستان به ایران حامل پیام های مهمی بود.

 در حالی که دولت مرکزی عراق به همراه نیروهای بسیج مردمی (حشدالشعبی) در گیر و دار آزاد سازی موصل است، پرونده سواستفاده مالی مقامات عراقی بار دیگر باعث تنش سیاسی بین پارلمان و دولت عراق شده است. سلیم الجبوری رئیس پارلمان عراق از سوی وزیر دفاع خالد العبیدی متهم به دست داشتن در پرونده فساد مالی شده است، در این میان طرفداران هرکدام خواستار سند از یکدیگر شده اند. در این میان مقامات عراقی اعم از مقامات اقلیم و رئیس پارلمان عراق به ایران آمدند و با مقامات امنیتی کشورمان دیدار و گفتگو کردند.

در این خصوص رضا میرابیان پژوهشگر و کارشناس مسائل عراق و حوزه خلیج فارس در گفتگو با خبرآنلاین گفت: 

عمده اتفاقات سیاسی پیش آمده در این چند روز اخیر بین وزیر دفاع و رئیس پارلمان عراق بود.
ماجرا از آن جایی آغاز شد که وزیر دفاع یک سری افشاگری هایی علیه سلیم الجبوری رئیس پارلمان عراق کرد به این دلیل که در جامعه اهل سنت عواملی هستند که در پارلمان هم حضور دارند، آنها نمی خواهند خالد العبیدی وزیر دفاع باشد. بنابراین خالد العبیدی در اقدامی سلیم الجبوری را متهم می کند به اینکه در پرونده سو استفاده مالی دست داشته است.

رقابت سیاسی که در دولت و پارلمان شکل گرفته است. در واقع سنی سنی است و هیچ ارتباطی با کردها و شیعیان ندارد.  دو جناح در اهل سنت است که با هم رقابت شدیدی دارند، یکی نجیفی ها هستند که برای موصل هستند و طرفدار خالد العبیدی وزیر دفاع که او هم اهل موصل است. یکی هم سلیم الجبوری رئیس مجلس و اهل دیاله است که طیف دیگر مجلس طرفدار او هستند.»

میرابیان در خصوص تاثیر این تنش ها بر روند آزادسازی موصل گفت: «مجموع این اتفاقات تاثیری در عملیات موصل نخواهد داشت. چرا که عملیات نظامی موصل و عملیات جنگی الزاما به خود شخص وزیر وابسته نیست. این موارد به شخص فرمانده کل قوا اقای عبادی نخست وزیر به همراهی مجموع ستاد فرماندهی و نیروهای حشد الشعبی که ستون فقرات ازاد سازی موصل خواهد بود مربوط می شود و وزیر دفاع تنها یک عنصر ستادی و لجستیکی است.»
پژوهشگر مسائل خلیج فارس در پاسخ به اینکه پرونده سواستفاده مالی منوط به گذشته است و در حال حاضر که دولت مرکزی درگیر ازاد سازی موصل است و شرایط امنیتی کاملا اضطراری است، این پرونده به جریان افتاده است؟ در پاسخ گفت: «این یک نوع اشتباه محاسباتی در درون اهل سنت بود. اگر شیعیان یا کردها در این تنش دخیل بودند این گونه تصور می شد  که آنها می خواهند از وضعیت تنگنای آزادسازی موصل استفاده کنند. شاید خود رقبای اهل سنت نسبت به یکدیگر در این تنگنای نظامی بتوانند کاری انجام دهند ولی به هر حال این یک اشتباه محاسباتی بود که در این شرایط این کار را انجام دادند. در حالی که این اتفاقات به ضرر آنها تمام شد و آسیب به خودشان زدند و همین طور شخص وزیر دفاع، چراکه  دست العبیدی عملا بسته شد و نمی تواند جایگاه گذشته را داشته باشد و تاکید می کنم که این تنش سیاسی تاثیر مستقیمی در روند آزاد سازی موصل نخواهد داشت چون شخص وزیر عنصر موثری نیست.»

میرابیان در خصوص توافق نظامی اربیل و ایالات متحده آمریکا گفت:« توافق آمریکا با اربیل با اطلاع دولت مرکزی عراق نبود. جریان از این قرار است که مدتهاست که دولت مرکزی با اقلیم کرستان در خصوص پرداخت حقوق پیشمرگها اختلاف داشته اند.
دلیل اختلاف هم این است که دولت مرکزی می گوید اقلیم نفت را بدون اجازه و بدون اطلاع ما می فروشد و به این خاطر دولت مرکزی اعلام کرده است که ده درصد بودجه ای را در اختیار اقلیم می گذاشت دیگر این بودجه را در سهم اقلیم قلمداد نمی کند و به عبارتی حقوق پیشمرگه ها را نمی دهیم.
کردها این مساله را بهانه کردند و گفتند اگر ما در آزادسازی موصل شرکت کنیم، دولت مرکزی حقوق پیشمرگه ها را نمی دهد، لذا یک توافق سه جانبه بین عراق، پیشمرگه و آمریکا صورت گرفت مبنی بر اینکه تا زمانی که موصل ازاد نشده و داعش در خاک عراق است، امریکایی ها در مدت زمان محدودی حقوق پیشمرگه ها را بدهند.»

این پژوهشگر مسائل عراق و خلیج فارس در خصوص سفر هیات کردی از دو حزب میهن و دموکرات اقلیم و شخص برهم صالح به ایران گفت: برهم صالح به نمایندگی از حزب میهنی کردستان به رهبری اقای جلال طالبانی و مقام بلند پایه ای هم  از حزب دموکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی به ایران آمدند. آنها آمدند تا به جمهوری اسلامی ایران اطمینان بدهند، مبنی بر اینکه اجازه نمی دهند گروههای مسلح ضد انقلاب فعالیتی در اقلیم کردستان داشته باشند، به دلیل اینکه روزهای گذشته عملیات مسلحانه ای از داخل خاک عراق، توسط گروههای ضد انقلاب، حزب دموکرات و پژاک در مرزهای ما و در خاک ما انجام شد.

مقامات امنیتی و نظامی ما سریعا اقلیم را متهم و تهدید کردند که مرزهای ایران خط قرمز است و نباید اجازه دهید که گروههای ضد انقلاب به مرزهای ما تعرض کنند. اقلیم کردستان این پیام را دریافت کرد و هر دو حزب اقلیم هیات بلند پایه در سطوح بسیار بالا به تهران فرستاد که حسن نیت خودشان را به ایران ثابت کنند و هم اینکه پایبندی خودشان را در برقراری امنیت مرزها اعلام کنند. و اینکه حضورا به حکومت جمهوری اسلامی ایران بقبولانند که اجازه نمی دهند گروه های مسلح ضد انقلاب در اقلیم کردستان علیه ایران فعالیتی داشته باشند. ضمن اینکه قانون اساسی عراق اجازه نمی دهد که گروههای مسلح و فعالین سیاسی بر علیه کشورهای همجوار اقدام ضد امنیتی انجام دهند. به این ترتیب اقدامی که  اقلیم کردستان انجام داد خلاف قانون اساسی عراق است. ما کردستان را جدا از دولت مرکزی عراق نمی دانیم. کردستان را در چارچوب دولت مرکزی عراق قلمداد می کنیم. این مورد به کردستان تفهیم شد که ما شما را در چارچوب قانون اساسی، حاکمیتی و تمایلات ارضی دولت مرکزی عراق به رسمیت می شناسیم و نه خارج از آن.

وی با تاکید بر اینکه اقلیم حامل پیام حسن نیت به ایران بود گفت:« پیام آنها این بود که ما به مرزهای ایران احترام می گذاریم و به ضدانقلاب ها اجازه نمی دهیم که از خاک ما علیه ایران استفاده کنند. به هر حال ما تهدیدات لازم را کرده ایم. قبلا هم مقامات ما از سوی فرماندهان بلندپایه نظامی در خصوص عواقب این کار به مقامات اقلیم هشدار داده اند که اگر مقامات اقلیم به تعهدات خود عمل نکنند ، عواقبش را بایستی در نظر بگیرند. »

میرابیان، در خصوص این سوال که آیا استقرار بمب افکن های روسی در پایگاه شهید نوژه همدان، حمله به مواضع داعش در موصل را هم در نظر دارد؟ گفت: «بمب افکن های روسی در پایگاه نوژه همدان فقط مستقر شده اند برای حمله به مواضع داعش در سوریه و هیچ ارتباطی به عراق ندارد. عبادی تنها یک کریدور هوایی را در اختیار روسها گذاشته است و به این معنا نیست که روسیه قصد حمله به مواضع داعش در موصل را دارد. چرا که عراق مجهز است و فعلا نیازی به کمک روسیه ندارد.  این یک همکاری سه جانبه بین کشور عراق، سوریه و روسیه است برای از بین بردن داعش اما همکاری عراق همکاری نظامی است، لجستیک نیست.  روسها رسما از عراق درخواست کریدور هوایی کردند و نخست وزیر هم این کریدور هوایی را در اختیار روسیه گذاشت و این به معنای حمله به مواضع داعش در موصل نیست هدف فقط سوریه است.»